Ticker

6/recent/ticker-posts

Η επένδυση του 1 δισ. που θα κάνει την Ιθάκη παγκόσμιο προορισμό των rich and famous




Η Ιθάκη του Ομηρου, του Οδυσσέα και του… Καβάφη θα γίνει πλέον το νησί των rich and famous του παγκόσμιου jet set.



Αυστραλοί επενδυτές θέλουν να μετατρέψουν μια έκταση 2.500 στρεμμάτων στα νότια του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Πέρα Πηγάδι, σε επίγειο παράδεισο επτά αστέρων.

Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος, το project Iliad Resort προβλέπει την ανέγερση έξι πολυτελών ξενοδοχείων με 1.020 σουίτες και συγκροτήματα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών, μια μαρίνα για 200 γιοτ, παραθαλάσσιες βίλες κ.ά.
Η επένδυση προετοιμάζεται εδώ και 8 χρόνια, το κόστος της υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίησή του.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης του φακέλου και πιστεύουμε πως μέσα στο 2014 θα έχουμε πάρει και τις προεγκρίσεις» τονίζει, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο δικηγόρος Δημήτρης Χριστόπουλος, νομικός σύμβουλος της εταιρείας Smenter Limited που είναι η ιδιοκτήτρια της έκτασης.

Πρόκειται για περίπου 2.500 στρέμματα στο νότιο τμήμα της Ιθάκης, δυόμισι με τρία χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ, σε μια παραθαλάσσια ειδυλλιακή περιοχή.

Το… όνειρο ξεκίνησε το 2002

Οπως εξηγεί ο Τζέιμς Μολφέσης, Ελληνοαυστραλός που κατάγεται από την Ιθάκη, η έρευνα ξεκίνησε το 2002 και το 2005 προχώρησε η αγωραπωλησία της γης.

«Από τότε βάζουμε κουκί κουκί μέσα στο σακί», λέει ο ίδιος, καθώς εμπλέκεται από την αρχή στο project. «Η αρχική ιδέα ήταν να χτιστεί ένα ξενοδοχείο, αλλά όταν ξεκίνησαν οι μελέτες σκοπιμότητας διαπιστώσαμε πως το νησί ζητούσε κάτι μεγαλύτερο.

Το μάρκετινγκ της Ιθάκης έχει ήδη γίνει με τον Ομηρο και το νησί είναι ένας τόπος πολύ όμορφος», προσθέτει ο ίδιος. Η επένδυση εκτιμάται πως θα κοστίσει γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με πιθανότητα απόκλισης 10-15%.

Τα κεφάλαια

Οπως εξηγούν οι εμπλεκόμενοι, πίσω από το πρότζεκτ βρίσκονται αυστραλιανά κεφάλαια και συγκεκριμένα Ελληνοαυστραλοί. Κάποιοι με καταγωγή από την Ιθάκη και κάποιοι άλλοι όχι αλλά και Αυστραλοί επιχειρηματίες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα.

Ο κ. Χριστόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν κι άλλοι επενδυτές στο fund, που είναι ανοιχτό σε όσους ανά τον κόσμο μπορεί να ενδιαφέρονται.
Οπως όμως τονίζουν τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μολφέσης, τα κεφάλαια είναι εξασφαλισμένα.

Η βασική εκκρεμότητα -κατά τον νομικό σύμβουλο της Smenter- είναι πλέον η ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης, καθώς όλα τα υπόλοιπα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το project managment της επένδυσης έχει αναλάβει η εταιρεία Portfolio International Holdings Limited, που έχει χειριστεί μεγάλες επενδύσεις στην Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα, το Αμπου Ντάμπι, την Ελούντα, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια κ.α. «Υπάρχει μεγάλη διάθεση να προχωρήσει το έργο. Οι επενδυτές είναι σοβαροί και έργα σαν κι αυτά η Ελλάδα τα χρειάζεται», εκτιμά ο κ. Μολφέσης.

ΠΗΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια